Hoe vervoer je een boot?

Je hebt een boot gekocht of je overweegt om een boot te kopen. Handig is om van tevoren te bedenken hoe je de boot kan vervoeren. Er zijn namelijk meerdere mogelijkheden en voordelen van het vervoeren van een boot. Het vervoer ligt natuurlijk ook aan de boot zelf. In deze blog gaan we dieper in op het uitbesteden en het zelf vervoeren van een boot.

 

Een boot zelf vervoeren

Bij het kopen van een boot is het goed om na te denken over het vervoeren. Kleine tot middelgrote boten zijn goed te vervoeren. Laten we als voorbeeld rubberboten nemen. Er zijn twee verschillende rubberboten, een boot met een zachte bodem en een met een harde bodem (meestal luxere boten) genaamd rib-boten. Een rubberboot met een zachte bodem kunt u gemakkelijk leeg laten lopen en achterin de auto vervoeren. Bij een rib is het een ander verhaal. Neem bijvoorbeeld een van de Brig ribs, De luxueuze boten beschikken over een harde bodem waardoor deze niet in de auto te vervoeren is. Echter is de boot wel er wel een makkelijke manier om de boten te vervoeren. 

Boottrailers

Met boottrailers is het gemakkelijk om Brig ribs te vervoeren. De Boottrailers zorgen ervoor dat je de boot overal mee naartoe kan nemen en zo dus gemakkelijk nieuwe waterwegen kunt verkennen. Boottrailers komen met een groot voordeel, namelijk de opslag van de boot. Door de trailer is de boot gemakkelijk te vervoeren over de weg en kun je de boot vervolgens goed stallen in een winterstalling. Zo hoeft de boot niet het hele jaar in het water te liggen. En daarbij is het ook gemakkelijker om vervolgens het onderhoud van de boot te regelen.

Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten wanneer je besluit om de boot te vervoeren met een trailer. Zo moet je auto namelijk het gewicht van de boot en trailer kunnen dragen. Met een SUV kom je in dit geval wel al heel ver, echter is het wel handig om even na te gaan of je auto dus daadwerkelijk het gewicht kan dragen. Je wilt natuurlijk niet dat je onverwachts naast de weg staat met je auto en trailer. Verder heb je bij het vervoer van boven de 750 kilo een BE rijbewijs nodig. Een rubberbootje kan je dan nog wel vervoeren met je normale rijbewijs. Maar wanneer je een grotere boot zoals een Brig ribs of een sloep, dan heb je een BE rijbewijs nodig. Daarnaast is een transportverzekering handig voor de zekerheid en goede spanbanden die de boot kunnen vastzetten. 


Er zijn verschillende soorten boottrailers, bekijk vooral het aanbod van Witsen Marine. Bij vragen staan zij altijd voor u klaar.

 

Vervoer uitbesteden

Je kunt het vervoeren van je boot ook uitbesteden. Een makkelijke optie wanneer je wilt dat alles voor je wordt geregeld en wanneer je geen zin hebt om het zelf te doen. Er zijn meerdere vervoerders die hun service bieden. Het vervoeren kan via het water en via de weg, beide hebben verschillende prijsklassen. Zorg er wel voor dat je zeker weet dat je een goede vervoerder hebt en dat alles rondom het vervoer dus juist geregeld is. De vervoerder moet de juiste spullen in huis hebben en over de juiste papieren beschikken namelijk.

Na het lezen van deze blog weet je hopelijk alles over het vervoeren van een boot. Nu kun je je boot kopen en kun je volledig genieten van die heerlijke dagen op de boot. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *